Saftig morotskaka
Idag, den 4 april firar vi moroten! Ja, du läste rätt. Idag firar vi den internationella morotsdagen, dvs., morotens dag! Vilket kan ses som en höjdpunkt för alla morotsälskare, eller bara en väldigt bra ursäkt till att få baka! Jag tog i alla fall tillfället i akt och bakade en väldigt god och härligt saftig morotskaka.
Recept kaka:
3 ägg
3 ½ dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
½ tsk riven muskotnöt
2 ½ dl rapsolja eller solrosolja
4 dl rivna morötter
Recept glasyr:
175 g smör
200 g philadelphiaost eller annan naturell färskost
3 dl florsocker
½ Pressad citron
2 tsk vaniljsocker
Gör såhär: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner olja och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen. Häll smeten i en smord och bröad kakform, ca 26 cm i diameter. Grädda mitt i 175 grader i ca 40 minuter. Under tiden kakan gräddas, kan du passa på att göra glasyren. Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till glasyren och låt sedan kakan svalna ordentligt innan du brer på glasyren.
- Sandra