Kanelbullar & semlor
God lördag allihop! Nybakade bullar är bland de bästa som finns när det kommer till fika, och doften av nybakat slår det mesta, så eftersom fettisdagen närmar sig fick det bli bullbak idag och på samma bulldeg gjorde jag både semlor och kanelbullar.

Bulldegen recept:
4,5 dl mjölk
125 gram smör
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
9-11 dl vetemjöl
Gör såhär:
1. Smält smöret och tillsätt mjölken, när blandningen nått fingervarm temperatur (37°), häll den över jästen som du redan smulat ner i en degbunke. Rör om.
2. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör om.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör om till en slät smet. Tillsätt inte mer mjöl än vad du behöver.
4. Låt jäsa i ca 40 min under en bakduk.
Kanelbullar:
1. Ta halva degen och kavla ut den på bakbordet till en fyrkantig form, använd lite mjöl till utkavlingen så att inte degen fastnar.
2. Bred på rikligt med smör, kanel, strösocker och vaniljsocker på degen, mängd efter smak, men snåla inte.
3. Vik över halva långsidan av degen så du får två lager, skär den sedan i strimlor och rulla ihop lika stor knutar.
4. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min.
5. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker, innan du låter bullarna i grädda i ugnen i ca 10 min, i 200 grader
Semlor:
1. Ta halva degen och dela upp den i lika stora delar, antalet bullar beror på storleken du själv väljer, som du sedan rullar till små bollar.
2. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min.
3. Pensla med ägg innan du låter bullarna i grädda i ugnen i ca 10 min, i 200 grader.
4. Under tiden kan du förbereda vispgrädden. Skär sedan av toppen på bullarna, gröp ur lite av innehållet och blanda det i en skål tillsammans med mandelmassa och lite grädde. Lägg tillbaka blandningen i bullarna och klicka på grädden innan du lägger tillbaka locket på bullen. Garnera med florsocker för en snygg finish.
Tips: De bästa och saftigaste kanelbullarna har rikligt med fyllning och snålt med mjöl.
- Sandra