Köttfärspaj
I eftermiddags var jag och inhandlade en pajform som givetvis var tvungen att invigas, så ikväll fick det bli en improviserad köttfärspaj, ett recept som absolut måste delas! Att följa recept när det kommer till matlagning har aldrig varit min starka sida; improvisation och de där med att ”ta vad man har” är något jag oftast använder mig utav istället, jag tycker det är mycket roligare på det viset. Tidigare har jag oftast gjort pajbottnar som mer liknar ”grundreceptet”, men idag använde jag mig mestadels av grahamsmjöl (en stor favorit) och lite sesamfrön för att få botten mer knaprig och det lyckades.

Köttfärsfyllning:
300-400 g köttfärs
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2,5 dl crème fraîche
1 röd paprika
2 msk tomatpuré
salt,
svartpeppar
chilipulver
paprikakrydda
Pajbotten:
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl sesamfrön
150 g smör
salt
Garnering:
2 stora tomater
riven ost
Gör såhär: Blanda ihop ingredienserna till pajskalet i en bunke. Tryck ut pajdegen i en pajform och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Hetta upp en stekpanna och fräs köttfärsen. Hacka lök och paprika i små bitar och låt de fräsa tillsammans med köttfärsen tills de är mjuka. Tillsätt pressad vitlök, samt tomatpuré och smaka av med kryddor du gillar. Blanda i crème fraîchen i köttfärsen och lägg sedan köttfärsen i det förgräddade pajskalet. Garnera pajen med skurna tomatskivor och strö sist över riven ost. Grädda pajen mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter tills den fått fin färg.
- Sandra