Mormors äpplekaka med twist
Frukt är någonting jag aldrig skulle klara mig utan och äpplekaka är bland de godaste jag vet i kakväg, så idag bakade jag helt enkelt en äpplekaka! Jag fick min mormors recept av min mamma, men gjorde lite små justeringar i det; bl.a. mer kanel och en fyllning för att få det lite knaprigare.

Ingredienser:
4 ägg
3 dl socker
200 gr smör
1 dl mjölk
4.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Äpplen:
ca 1 kg äpplen
4 msk socker
4 msk kanel
Fyllning:
175 gram smör
3 dl havregryn
1,5 dl socker
2 msk kanel
Gör såhär:
1. Blanda socker och kanel i en påse. Skala och kärna ur ca 7 äpplen och skär i klyftor. Spara hälften av kanelblandningen för att strö på kakan. Lägg äpplena i påsen och blanda om. (Eller blanda dem bara i en tallrik/bunke)
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulvret med mjölet i en annan skål. Smält smöret. Rör i smälta smöret, mjölken och sikta ner mjölet i ägg och sockerblandningen.
3. Smöra och bröa en långpanna 30x40 cm. Häll i smeten. Stick ner äppelklyfterna i rader på smeten. Strö därefter resterande kanelblandning över kakan.
4. Smält smöret till fyllningen och blanda snabbt ihop alla ingredienser i kastrullen, klicka sedan ut fyllningen över smeten efter du stoppat ner äpplena.
5. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Låt kakan kallna. Skär den i bitar efter önskemål. Går bra att frysa. Kan serveras med vaniljsås eller glass,
Tips: Skulle man var allergisk mot äpplen eller inte gilla fyllningen går det hur bra som helst att bara pocka bort något.
- Sandra