Mat Med Goda Vänner

Mormors äpplekaka med twist

Publicerad 2013-01-31 17:06:00 i Bakverk,

Frukt är någonting jag aldrig skulle klara mig utan och äpplekaka är bland de godaste jag vet i kakväg, så idag bakade jag helt enkelt en äpplekaka! Jag fick min mormors recept av min mamma, men gjorde lite små justeringar i det; bl.a. mer kanel och en fyllning för att få det lite knaprigare.

 

Ingredienser:


4 ägg


3 dl socker


200 gr smör


1 dl mjölk


4.5 dl vetemjöl


2 tsk bakpulver

 

Äpplen:

ca 1 kg äpplen


4 msk socker


4 msk kanel

 

Fyllning:

175 gram smör

3 dl havregryn

1,5 dl socker

2 msk kanel

 

Gör såhär:

1. Blanda socker och kanel i en påse. Skala och kärna ur ca 7 äpplen och skär i klyftor. Spara hälften av kanelblandningen för att strö på kakan. Lägg äpplena i påsen och blanda om. (Eller blanda dem bara i en tallrik/bunke)

2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda bakpulvret med mjölet i en annan skål. Smält smöret. Rör i smälta smöret, mjölken och sikta ner mjölet i ägg och sockerblandningen.

3. Smöra och bröa en långpanna 30x40 cm. Häll i smeten. Stick ner äppelklyfterna i rader på smeten. Strö därefter resterande kanelblandning över kakan.

4. Smält smöret till fyllningen och blanda snabbt ihop alla ingredienser i kastrullen, klicka sedan ut fyllningen över smeten efter du stoppat ner äpplena.

5. Grädda i 200 grader ca 25 minuter. Låt kakan kallna. Skär den i bitar efter önskemål. Går bra att frysa. Kan serveras med vaniljsås eller glass,

 

Tips: Skulle man var allergisk mot äpplen eller inte gilla fyllningen går det hur bra som helst att bara pocka bort något.

 

- Sandra

Kommentarer

Postat av: Klara

Publicerad 2013-02-01 19:33:58

Ser Gott ut :)

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vi är fem tjejer, Sara, Klara, Jasmin, Lisa och Sandra, som är en del av en större vänskapskrets som sedan många år tillbaka ofta ses på både vardagar och helger och hittar på saker ihop, där ibland ingår ofta matlagning. På denna blogg kommer vi dela med oss av våra recept, både var och en för sig men också när vi ses och lagar mat tillsammans. Enjoy!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela