Mat Med Goda Vänner

Boeuf Bourguignon à la Sandra

Publicerad 2013-06-03 12:44:16 i Långkok, Middag,

Första gången jag kan minnas att jag åt denna rätt satt jag på en uteservering mitt i Paris i början på november. Jag vet inte om det är minnet den fantastiska kvällen som gör att jag verkligen älskar denna rätt, eller om det faktiskt är det möra köttet som gör den så himla god. I alla fall, det enda jag har att säga till dig som ännu inte testat denna rätt är; gör det! Det är helt enkelt en riktigt matig och robust middag som smakar både franskt och underbart.

 

Recept för 1 gryta (ca 5 pers):

1 kg högrev/kalv bog 


1 paket bacon

10 st fina smålökar 


250 g champinjoner

4 st vitlöksklyftor 


1,5 msk vetemjöl 


4 dl rödvin

1,5 msk kalvfond

4 msk olja 


2 msk tomatpuré

2 st lagerblad 


1 nypa socker

Persilja

Salt 
& nymalen peppar 


Timjan

 

Gör såhär:  Skär köttet i lika stora bitar. Bryn köttet i en stekpanna. Lägg över det i en gjutjärnsgryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock på lagom hög värme i ca 1 1/2 tim. Under tiden, eller när det gått över 1h, kan du börja med att strimla fläsket och börja förbereda och eventuellt dela lökarna. Skala och hacka/pressa även vitlöken och dela svampen om champinjonerna är stora, låt dem annars vara hela. Stek sedan fläsket, löken, vitlöken och svampen i en stekpanna. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ihop i ytterligare ca 30 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis eller potatismos. Smaklig måltid.

 

Tips: Detta är en gryta som går att förbereda dagen innan, eller flera timmar innan, eftersom den nästan blir godare ju längre den får stå.

 

- Sandra

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Vi är fem tjejer, Sara, Klara, Jasmin, Lisa och Sandra, som är en del av en större vänskapskrets som sedan många år tillbaka ofta ses på både vardagar och helger och hittar på saker ihop, där ibland ingår ofta matlagning. På denna blogg kommer vi dela med oss av våra recept, både var och en för sig men också när vi ses och lagar mat tillsammans. Enjoy!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela