Konjakflamberad fläskfilégryta med potatisgratäng
Hej!
Häromdagen gjorde jag en utav mina favoriträtter, Konjakflamberad fläskfilégryta med potatisgratäng. Den är lättgjord och väldigt god. Jag brukar inte måtta exkt, men skriver på ett ungefär så får ni provasmaka under tiden.
Detta recept är till 3-4 portioner
Grytan:
En Fläskfilé
färska eller en burk Champinjoner
persilija
3-4 msk Konjak
3-4 dl Matlagningsgrädde
japansk Soya
salt och vitpeppar
Potatisgratäng:
8-10 potatisar
ca 4 dl matlagningsgrädde (beror på antal potatisar och form)
1 stor vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
riven muskotnöt
Att göra:
Börja med grantängen eftersom den ska vara inne i ugnen ca 30-40 min i 175 grader. Skala och skiva potatisen, lägg sedan ett lager potatis i formen, häll på lite salt och pepper, samt lite av vitlöken. Lägg sedan ett nytt lager potatis, salt, peppar ocg vitlök. Varva detta tills det är klart. Häll över grädden och strö sedan över lite riven muskotnöt. Låt vara inne tills potatisen mjuknat.
Sedan, skiva fläskfilén och champinjonerna. Medans du steker, salta och peppra lite och stek köttet tills det nästan är helt genomstekt. Sedan är det dags för flamberingen. Ta bort pannan från spisen och från fläkten särskilt! Häll i konjaken och tänd på. Det flamberas lite grann och man kan se lite lågor :) När det flamberats klart, häll i grädden, smaka av! ju mer grädde du häller i, desto mindre smak från flamberingen så känn efter vad du tycker är gott. Häll sedan i lite soya för lite smak och färg. Låt puttra på svag värme tills köttet är klart. Till sist, lägg i lite persilija i gryttan så att den kan ge lite smak med.

Smaklig måltid! - Klara