Mat Med Goda Vänner

American pancakes

Publicerad 2013-02-24 11:51:03 i

Idag var det namnsdagsfirande hemma hos oss, så det fick bli American pancakes till frukost för att fira lite extra. Här kommer ett enkelt recept på pannkakorna, och de är väldigt goda att servera med färska bär och lönnsirap

 

Recept (ca 10 st):

3 dl vetemjöl

3 dl mjölk

2 tsk bakpulver

2 ägg

½ tsk salt

1 tsk vaniljsocker

1 tsk strösocker

3 msk smält smör

 

Gör såhär: Smält smöret samtidigt som du vispar ihop ägget och mjölken. Tillsätt det smälta smöret. Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt dem samtidigt som du rör om. Värm en stekpanna och klicka i smet i stekpannan, hur mycket beror på hur stora pancakes du vill ha, men utgå från ca 10 cm i diametern. Klara att servera.

 

Trevlig söndag! - Sandra

Spenatsoppa

Publicerad 2013-02-21 19:44:22 i Lättlagat, Soppa,

Ikväll blev det ytterligare en soppa och denna gång en av mina barndomsfavoriter; spenatsoppa. Vilket dessutom passar perfekt nu i förkylningstider efter spenat oftast är ovanligt rik på flera vitaminer, mineraler och antioxidanter… en riktig inte-bli-sjuk kur.

Recept (4 port):

½ kg Spenat (hackad, fryst)

1 msk Smör

2 msk vetemjöl

3 dl vatten

½ tärning grönsaksbuljong

2 dl matlagningsgrädde

5 dl mjölk

Riven muskotnöt

Salt & peppar

 

Gör såhär: Smält matfett i en stor kastrull och vispa ner vetemjölet och späd med lite mjölk. Vispa ut mjölet ordenligt. Tillsätt vattnet, resten av mjölken, fond, grädden och den frysta spenaten. Koka upp och låt småkoka några minuter. Rör om. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.

 

Tips: Det går jättebra att byta ut vätskorna i receptet med varandra; vatten, grädde och mjölk, beroende på tycke och smak.

 

- Sandra

Fiskgratäng med Sweet Chili

Publicerad 2013-02-19 11:45:38 i Fisk, Lättlagat, Middag,

När man själv älskar fisk, men bor ihop med en som helst inte vill äta någon slags fisk förutom lax måste man tänka till på vissa ingredienser och recept för att få det att gå ihop och ett fiskrecept som faktiskt går hem är en vitfiskgratäng med sweet chili. På något sätt så funkar den smaker även för personer som inte är ett stort fan av fisksmaken. Hursomhelst, för er som älskar fisk så är detta ett snabbt och enkelt alternativ om ni inte har mycket tid för matlagning:

 

Recept (4 portioner):

400 gram vit fisk

5 dl crème fraiche

2 dl Sweet Chili

1 pressad citron

2-3 msk dill

Salt & peppar

 

Gör såhär: Blanda ihop alla ingredienser, utom fisken, i en ugnssäker form och smaka av med salt och peppar. Lägg sedan ner fisken i blandningen och grädda sedan gratängen i ca 25 min i 225 grader. Servera gärna med ris och sallad.

 

Tips: för att få en mer lyxig gratäng, tillsätt gärna räkor.

 

- Sandra

Torrmarinerad fläskfilé med rödvinssås

Publicerad 2013-02-19 11:44:00 i Middag,

Fläskfilé och rödvinssås är enklare att göra än vad man tror och gör man då dessutom en torrmarinad krävs det i stort sätt inga förberedelser alls. Rödvinssås är en av favoriterna, men jag gillar när den inte blir för söt eller för tjock konsistent… jag tycker att den helst ska den vara mer en smakrik sky.

Fläskfilé recept:

1 fläskfilé

Hel svartpeppar

Salt

Rosmarin

Timjan

Paprikapulver

 

Gör såhär: Blanda alla kryddor, utom vitlöken, i morteln för att få en jämt kryddblandning, mängd efter smak. Tillsätt sedan pressad/riven vitlök i kryddblandingen och gno ordentligt in det i köttet. Stek sedan köttet ytligt så det får en fin yta på alla sidor innan du klär in köttbiten i folié och gräddar det i ugnen i ca 25 min i 250 grader.

 

Rödvinssås recept:

1 liten morot

1 liten palsternacka

2 schalottenlökar

½ paket bacon

Redning (ex. maizena)

Kalvfond

Rödvin

1 msk Socker

1 tsk Timjan

Salt & svartpeppar

 

Gör såhär: Hacka alla grönsaker samt bacon i mindre bitar och fräs den sedan i en kastrull utan att det får färg. Tillsätt valfritt rödvin, kalvfond, timjan och socker och låt koka ner till hälften utan lock. Smak av med salt och peppar. Sila sedan såsen innan du eventuellt reder av med maizena. Klart att servera.

 

- Sandra 

Fläskfilé med gorgonzola- & rödvinsås

Publicerad 2013-02-15 19:55:28 i

Det här receptet är en riktig favorit hos oss. Vi gör den ofta på fredagkvällar! 
 
Recept
8 hg fläskfilé
salt o peppar
 
Sås:
Sky från köttet
4 dl creme freice
1/2 dl rödvin
125 gram gorgonzola
2 tsk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salladskrydda
salt
 
Gör såhär:
Bryn köttet i massa smör tills den får lite färg. Lägg i ugnsform och sätt in i ugnen 45 minuter på 175 grader.
När köttet är klart ta ut det från ugnen och häll över skyn i en gryta. Linda in köttet i folie och låt vila medans du gör såsen. Koka ihop alla ingredienser till såsen och smaka av med salt och peppar. Skär upp köttet och servera med såsen antingen separat eller lägg över allt sammans i en form. Servera med sallad och klyftpotatis. Ni måste testa detta om ni gillar gorgonzola :)!
 

Tapas

Publicerad 2013-02-10 15:41:59 i Tapas,

Igår hade vi en härlig tjejkväll då vi tillagade en liten tapasfest, vilket alltid är lika lyckat och gott! Det är dessutom väldigt smidigt att göra många smårätter när man är flera personer som ska äta eftersom alla oftast tycker om eller är sugna lite olika saker. Igår blev det i alla fall följande rätter: Crisscuts med en dippsås gjord på crème fraîche, vitlök & fetaost, Bruschettas, baconinlindad sparris, Laxrullar med pepparrotsfärskost, Serranorullar med en egenkryddad färskostblandning, Champinjoner fyllda med lök, bacon och mozzarella, småpaprikor fyllda med vitlök och örtfärskost och en stor tallrik med meloner. Supergott allting!

 

Hoppas alla har haft en trevlig helg! 

- Mat med Goda Vänner

 

Kanelbullar & semlor

Publicerad 2013-02-09 12:45:00 i Bakverk,

God lördag allihop! Nybakade bullar är bland de bästa som finns när det kommer till fika, och doften av nybakat slår det mesta, så eftersom fettisdagen närmar sig fick det bli bullbak idag och på samma bulldeg gjorde jag både semlor och kanelbullar.

 

Bulldegen recept:

4,5 dl mjölk

125 gram smör

50 gram jäst

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

2 tsk kardemumma

9-11 dl vetemjöl

 

Gör såhär:

1. Smält smöret och tillsätt mjölken, när blandningen nått fingervarm temperatur (37°), häll den över jästen som du redan smulat ner i en degbunke. Rör om.

2. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör om.

3. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör om till en slät smet. Tillsätt inte mer mjöl än vad du behöver.

4. Låt jäsa i ca 40 min under en bakduk.

 

Kanelbullar:

1. Ta halva degen och kavla ut den på bakbordet till en fyrkantig form, använd lite mjöl till utkavlingen så att inte degen fastnar.

2. Bred på rikligt med smör, kanel, strösocker och vaniljsocker på degen, mängd efter smak, men snåla inte.

3. Vik över halva långsidan av degen så du får två lager, skär den sedan i strimlor och rulla ihop lika stor knutar.

4. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min.

5. Pensla med ägg och garnera med pärlsocker, innan du låter bullarna i grädda i ugnen i ca 10 min, i 200 grader

 

Semlor:

1. Ta halva degen och dela upp den i lika stora delar, antalet bullar beror på storleken du själv väljer, som du sedan rullar till små bollar.

2. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min.

3. Pensla med ägg innan du låter bullarna i grädda i ugnen i ca 10 min, i 200 grader.

4. Under tiden kan du förbereda vispgrädden. Skär sedan av toppen på bullarna, gröp ur lite av innehållet och blanda det i en skål tillsammans med mandelmassa och lite grädde. Lägg tillbaka blandningen i bullarna och klicka på grädden innan du lägger tillbaka locket på bullen. Garnera med florsocker för en snygg finish.

 

Tips: De bästa och saftigaste kanelbullarna har rikligt med fyllning och snålt med mjöl.

 

- Sandra

Fyllda biffar

Publicerad 2013-02-08 13:41:00 i

Biffar kan du fylla med nästa vad som helst. I veckan blev det grekiska biffar med timjan, fetaost och oliver. Receptet ser du nedan.

Recept (2 pers)

Biffar:

Blandfärs

1 gul lök

Lite ströbröd

1 äggula

Timjan

Salt o peppar

En skvätt grädde

Fetaost

Oliver

 

I ugnen:

Potatis

Mörötter

Rödlök

 

Sås:

Cream fraiche

Fetaost

Lite honung

Salt o peppar

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen, skala morötterna och löken och skär alltihopa i klyftor. Salta, peppra, häll på lite olja och sätt in i mitten av ugnen.

Blanda lite ströbröd tillsammans med en skvätt grädde, timjan, 1 äggula salt och peppar. Riv löken och blanda ner. Lägg i färsen och rör omkring så allt blandas. Gör lagom stora biffar och tryck ett litet hål i mitten. Skär en halv fetasost och lite oliver och fyll biffarna med. Rulla ihop till en köttbulle och tryck till något. Stek biffarna tills de nästa är genomstekta och krydda efter önskan. Stoppa in biffarna i ugnen tillsammans med potatisen och grönsakerna och låt de bli helt klara där.

Mosa en halv fetaost, 2 matskedar cream fraiche och lite honung. Peppra och salta. Tänk på att inte blanda för mycket i cream fraichen, då blir den rinning.

Servera tillsammans med en god sallad!

 

/ Lisa

Hemmagjord Pizza

Publicerad 2013-02-07 21:02:00 i Middag,

Ikväll stod det hemlagad pizza på schemat och denna gång fick det bli en ”Hawaiivariant” med ost, skinka, gullök, ananas och tomater. Jag gör nästan olika fyllningar varje gång, beroende på vad man är sugen på och vad man har hemma, men degen och tomatsåsen är två recept jag verkligen fastnat för så de burkar alltid vara desamma.

Recept Pizzadeg:

25 gram jäst


2 ½ dl vatten


2 msk olja


½ tsk salt


6 dl vetemjöl

 

Gör såhär: Värm upp vatten till 37 grader. Smula jästen i bunke och häll över vattnet och rör runt tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och olja.
Rör ner vetemjölet, lite i taget, och knåda till en smidig deg. 
Låt jäsa i cirka 45 minuter under bakduk och kavla sedan ut i den formen du vill ha degen. Bred tomatsåsen på pizzan och strö över osten. Fördela sedan fyllningen över osten och grädda i 250 grader i ca 15 min tills den har fått en fin färg.

 

Recept tomatsås:

2 ½ dl passerade tomater

2 msk tomatpuré

2 msk olivolja

2 tsk oregano

1 tsk socker

Salt & peppar

 

Gör såhär: Häll ner alla ingredienser i en skål och rör om tills det blir en slät smet, krydda sedan efter smak och behag.

 

- Sandra

Soppa á la Chili Con Carne

Publicerad 2013-02-07 14:13:00 i Lättlagat, Soppa,

Idag hade jag inte jättestor motivation till att tillaga en lunch, jag var både trött och hungrig, och ville få det klart så snabbt som möjligt. Så det fick bli en soppa gjord på rester från gårdagen. Igår åt vi Chili Con Carne och det blev lite av köttfärsblandningen över som jag använde mig av idag, blandningen innehöll mestadels köttfärs, paprika, gullök och Chili Con Carne kryddmix. 

Recept (2 portioner):

2-3 dl Chili Con Carne köttfärs

1 riven morot

1 msk tomatpuré

½ köttbuljongtärning

3 dl vatten

1,5 dl matlagningsgrädde

Kryddor efter smak

 

Gör såhär: Börja med at koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen. Tillsätt sedan de resterande ingredienserna och krydda efter smak. Eftersom köttfärsen från början var väldigt kryddstark stärkte jag bara smakerna med en gnutta med salt, peppar och chilipulver. Låt därefter soppan stå och puttra i ca 10 min. Klart att serveras.

 

Tips: det funkar lika bra med vilken köttfärsblandning som helst, t.ex. tacoköttfärs.

 

- Sandra

Scones

Publicerad 2013-02-02 10:23:45 i Bakverk, Frukost,

Hur gott är det inte med nybakta scones, nypressad juice och te en lördagsmorgon! Jag tycker i alla fall att det är en riktig vardagslyx som alla borde unna sig oftare och det går dessutom väldigt snabbt och smidigt att göra.

 

Ingredienser:

1 ½ dl mjölk

1 ½ dl yoghurt

100 gram smör

4 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

4 tsk bakpulver

1 tsk salt

 

Gör såhär: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet och finfördela det till en grynig massa. Blanda sedan ner vätskan och rör ihop till en deg. Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga även kakorna med en gaffel. Lägg dem sedan på bakplåtspapper och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!

 

- Sandra

Om

Min profilbild

Vi är fem tjejer, Sara, Klara, Jasmin, Lisa och Sandra, som är en del av en större vänskapskrets som sedan många år tillbaka ofta ses på både vardagar och helger och hittar på saker ihop, där ibland ingår ofta matlagning. På denna blogg kommer vi dela med oss av våra recept, både var och en för sig men också när vi ses och lagar mat tillsammans. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela