Mat Med Goda Vänner

Klassisk kladdkaka

Publicerad 2013-03-31 21:11:14 i Bakverk,

Imorgon fyller min farmor år och jag tänkte baka något till förmiddagsfikat. Det var tvunget att passa både stora och små, så tillslut blev det en kladdkaka med glasyr för att göra det lite mer festligt. Kladdkaka brukar alltid funka och är väldigt lätt att lyckas med, dessutom är det ju så himlens gott. Mer kladdkaka åt folket helt enkelt!

Recept kladdkaka:

2 ägg


2,5 dl socker


4 msk kakao


2 tsk vaniljsocker


100 g smör


1 dl mjöl


1/2 tsk salt

 

Recept garnering:

50 gram smör

3 dl florsocker

1 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3 msk kaffe (alternativ vatten)

 

Gör såhär: Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt det smälta smöret. Blanda alla de torra ingredienserna och rör ner det försiktigt i smeten. Häll ner smeten i en smörad och bröad form. Grädda sedan i ca 15-20 minuter i 175 grader, beroende på din ugn och hur kladdig du vill ha kakan. Låt kakan svalna. Under tiden kakan svalnar blandar du ihop alla ingredienser till glasyren som du breder ut på kakan innan servering.

 

Hoppas alla hade en trevlig påsk! // Sandra

Våfflor

Publicerad 2013-03-26 14:37:49 i Lättlagat,

Igår var det Våffeldagen och det ska givetvis firas med… våfflor!! Här kommer ett recept på enkla våfflor som innehåller lite havregryn för att få dem ännu saftigare och frasigare.

 

Recept (ca 6-8 stycken):

150 gram smör

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk vaniljpulver

5 dl mjölk

 

Gör såhär: Smält smöret och låt svalna. Blanda vetemjöl, havregryn bakpulver, vaniljpulver och salt. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa nu ner resten av mjölken och det smälta smöret. Hetta upp ett våffeljärn. Grädda sedan våfflorna guldbruna och servera varma med valfritt tillbehör.

 

- Sandra

Knäckebröd med frön

Publicerad 2013-03-26 12:47:38 i Bakverk, Heta Tips,

Knäckebröd är något som är väldigt svenska och även väldigt gott, samt funkar till det mesta. Häromdagen provade jag baka eget knäckebröd gjord på frön, vilket jag bara måste tipsa om! 

 

 

Recept (Ca 30 bitar):

1 dl sesamfrö

1 dl solrosfrön eller pumpakärnor

1/2 dl krossade linfrön

2 dl mandelmjöl

1/2 tsk salt

2 dl kallt vatten

2 msk olivolja

 

Gör såhär: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vattnet och oljan och rör om till en lös smet. Bred ut smeten på en plåt (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper under. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i 150˚C. Ta ut plåten och skär eller sporra i så stora bitar du vill ha. Grädda ytterligare 20 - 25 minuter. Låt brödet svalna på galler.

 

- Sandra

Bouillabaissegratäng

Publicerad 2013-03-18 22:44:00 i Fisk, Middag,

Den här veckan testar vi Linas Matkasse hemma och detta är första maträtten.
-Lätt och gott !

Tid: 40min
4port. 
 
900g potatis
600g Laxfilé
1 Röd paprika
1 Gul lök
1 Fänkål
0.5g Saffran
300g krossade tomater
1 fiskbuljongtärning
3 vitlöksklyftor
Philadelphia
Honung
Cayennepeppar
Spiskummin

-Sätt på ugnen, skala och koka potatisen.
-Skär sedan laxen i stora tärningar och lägg i en ugnsform. Ringla på lite olja.
-Skär paprika och lök i grova bitar, skiva fänkålen tunt och fräs i olja några minuter.
-Tillsätt saffran, 1 tsk spiskummin, 1 vitlöksklyfta, lite salt och svartpeppar och fräs några minuter till.
-Häll på tomaterna, 1,5 dl vatten. Smula ner buljongtärningen, tillsätt 2 tsk honung, 1krm cayennepeppar och låt koka några minuter.
-Slå tomatblandningen över laxen och tillaga i 175 grader mitt i ugnen ca 15 min.
- Blanda 100g philadelphia med 2 pressade vitlöksklyftor och servera en klick ihop med gratängen och potatisen.

Hemmagjord Müsli

Publicerad 2013-03-16 17:20:00 i Frukost,

Recept:

100 gram solroskärnor

150 gram pumpakärnor

100 gram mandelflarn

50 gram linfrön

100 gram kokos

200 gram russin

2 dl havregryn

1-2 msk Rapsolja

 

Gör såhär: Sätt på ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser utom russinen, stoppa in fröblandningen i ugnen och rosta i ca 15-20 minuter, eller till den får färg. Rör om då och då. Låt blandningen svalna lite samtidigt som du blandar i russinen. Förvara sedan i en tätslutande burk.

 

- Sandra

Kycklingwok

Publicerad 2013-03-13 18:09:52 i Middag,

Det finns många färdiga maträtter, såser, kryddpåsar osv, och det är inte jätteofta jag brukar använda mig av dem. Men en stor favorit utav färdiga kryddblandingar är Santa Marias chicken thai wok, med smak av vitlök och lime... Jag använder den varje gång jag gör en kycklingwok och det blir alltid lyckat.

Recept (4 portioner):

2 kycklingfiléer

1 paket spice mix (chicken thai wok)

2 tsk Sambal oelek

1-2 dl Sweet chili

1 paket kokosmjölk

2 paket nudlar (kycklingsmak)

500 g wokgrönsaker

1 citron

1 msk Soya

Salt & peppar

 

Gör såhär: Stek kycklingen, smaksätt mer salt och peppar. Tillsätt valfri mängd av sambal oelek och soya efter smak. Stek wokgrönsakerna tills de får en fin färg och blanda sedan i kokosmjölken, saften från en halv citron, samt den färdiga påsen med spice mix. Under tiden kokar du nudlarna, och när de är färdigkokta blandar du ihop allting och låter det stå på spisen tills alla smakerna blandats. Servera sedan med krossade jordnötter och en citronklyfta.

 

Tips: Är du känslig mot stark mat kan du hoppa över sambal oelek eller minska mängden av den.

 

- Sandra

Pasta med kyckling och fetaostsås

Publicerad 2013-03-05 15:50:00 i Lättlagat,

Hej!
 
En mycket god och enkel rätt att göra är denna pasta med kycklinggryta. Gott både till vardags och om man vill festa till det en lördag!
 
 
 
Ingredienser:
Färsk pasta (funkar med vanlig med såklart)
1 grillad kyckling
1 rödlök
1 röd paprika
1-2 burkar cream fresh soltorkad tomat/festost (beroende på hur mycket sås man vill ha och hur mycket man gör)
 
Att Göra:
Börja med att ta bort allt kött från kycklingen i lite större bitar. Dela sedan löken och paprikan, även dessa i strimmlor typ. Lägg allt i en stekpanna och fräs till en stund. Häll sedan i cream freshen och låt allt koka ihop en stund. Koka pastan samtidigt såklart :)
 
Färdigt att servera med en god sallad!
 
/ Klara

Konjakflamberad fläskfilégryta med potatisgratäng

Publicerad 2013-03-05 15:36:00 i Middag,

Hej!
 
Häromdagen gjorde jag en utav mina favoriträtter, Konjakflamberad fläskfilégryta med potatisgratäng. Den är lättgjord och väldigt god. Jag brukar inte måtta exkt, men skriver på ett ungefär så får ni provasmaka under tiden.
 
Detta recept är till 3-4 portioner
 
Grytan:
En Fläskfilé
färska eller en burk Champinjoner
persilija
3-4 msk Konjak
3-4 dl Matlagningsgrädde
japansk Soya
salt och vitpeppar
 
Potatisgratäng:
8-10 potatisar
ca 4 dl matlagningsgrädde (beror på antal potatisar och form)
1 stor vitlöksklyfta
salt och vitpeppar
riven muskotnöt
 
Att göra:
Börja med grantängen eftersom den ska vara inne i ugnen ca 30-40 min i 175 grader. Skala och skiva potatisen, lägg sedan ett lager potatis i formen, häll på lite salt och pepper, samt lite av vitlöken. Lägg sedan ett nytt lager potatis, salt, peppar ocg vitlök. Varva detta tills det är klart. Häll över grädden och strö sedan över lite riven muskotnöt.  Låt vara inne tills potatisen mjuknat.
 
Sedan, skiva fläskfilén och champinjonerna. Medans du steker, salta och peppra lite och stek köttet tills det nästan är helt genomstekt. Sedan är det dags för flamberingen. Ta bort pannan från spisen och från fläkten särskilt! Häll i konjaken och tänd på. Det flamberas lite grann och man kan se lite lågor :) När det flamberats klart, häll i grädden, smaka av! ju mer grädde du häller i, desto mindre smak från flamberingen så känn efter vad du tycker är gott. Häll sedan i lite soya för lite smak och färg. Låt puttra på svag värme tills köttet är klart. Till sist, lägg i lite persilija i gryttan så att den kan ge lite smak med.
 
 
 
Smaklig måltid! - Klara

Vridna Baguetter

Publicerad 2013-03-04 16:28:31 i Bakverk,

Jag fyller år idag och något jag egentligen borde önskat mig är en större frys. Det låter kanske jättekonstigt, men jag hade verkligen velat ha möjlighet att baka mer än vad jag gör idag, men eftersom jag inte har någon plats för det så får man får helt enkelt passa på att baka när folk ska komma över. Idag är det kalas på schemat och ikväll ska det bjudas på lite kvällsfika hos mig och då kommer jag bland annat bjuda på vridna baguetter.

Baguetter (2 stycken):

25 g jäst


3 dl vatten

½ dl olja

5 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl


1 nypa salt

 

Gör såhär: Smula sönder jästen i en bunke, värm vattnet och oljan fingervarmt, slå detta över jästen. Rör tills all jäst har lösts upp.
Salta en aning. Rör i ca 4 dl vetemjöl och grahamsmjölet, arbeta ihop detta till en deg. Tillsätt den sista decilitern mjöl lite i taget. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Arbeta ihop den jästa degen och dela i två lika stora delar. Rulla dem till två stycken ca 30 cm långa rullar. Tvinna rullarna ett par varv och lägg sedan på en plåt och låt jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk. Pensla sedan baguetterna med ägg och strö på dina favoritfrön. Grädda i ca 30 minuter i 225 grader. Låt sedan bröden svalna utan bakduk för att få en knaprigare skorpa.

 

Hoppas alla haft en lika bra dag som jag haft! - Sandra

Ugnsbakad kycklingfilé

Publicerad 2013-03-03 16:22:00 i Middag,

Kyckling äter i alla fall jag ofta och att tillaga kycklingen i ugnen blir alltid lyckad om man lindar in den i bacon, annars finns risken att den blir torr. Så häromdagen fick det helt enkelt bli en inlindad kycklingfilé fylld med färskost som var smaksatt med paprika och chili, och det serverades med ugnsbakade rotgrönsaker och chilibearnaise. Supergott.

Recept på kycklingfilé (2 port):

2 kycklingfiléer

1 paket färskost (valfri smak)

1 paket bacon

Salt

Peppar

Timjan

Rosmarin

Smör/olja till stekning

 

Gör såhär: Krydda filéerna rikligt med peppar, timjan och rosmarin, men var försiktig med saltet eftersom bacon är väldigt salt i sig. Bryn sedan kycklingfiléerna så att de får en fin gyllenbrun yta på alla sidor och ta sedan bort dem från plattan. Skär ett stort jack halvvägs igenom kycklingen, där du fyller den med färsosten och linda sedan in filéerna med bacon så att de blir helt täckta. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 25-30 min. Klart att servera.

 

Trevlig söndag! - Sandra

Om

Min profilbild

Vi är fem tjejer, Sara, Klara, Jasmin, Lisa och Sandra, som är en del av en större vänskapskrets som sedan många år tillbaka ofta ses på både vardagar och helger och hittar på saker ihop, där ibland ingår ofta matlagning. På denna blogg kommer vi dela med oss av våra recept, både var och en för sig men också när vi ses och lagar mat tillsammans. Enjoy!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela